کد مطلب:102 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:448

احکام جنابت
مسأله 347 ـ به دو چیز انسان جنب می شود;

اوّل: جماع.

دوّم: بیرون آمدن منی، چه در خواب باشد یا بیداری، كم باشد یا زیاد با شهوت باشد یا بی شهوت، با اختیار باشد یا بی اختیار.

مسأله 348 ـ اگر رطوبتی از انسان خارج شود و نداند منی است یا بول یا غیر اینها، چنانچه با شهوت و جستن بیرون آمده و بعد از بیرون آمدن آن، بدن سست شده، آن رطوبت حكم منی را دارد، و اگر هیچ یك از این سه نشانه یا بعضی از اینها را نداشته باشد، حكم منی را ندارد. ولی در زن و مریض لازم نیست آن آب با جستن بیرون آمده باشد، بلكه اگر با شهوت بیرون آمده باشد در حكم منی است و لازم نیست بدن او سست شود.

مسأله 349 ـ مستحب است انسان بعد از بیرون آمدن منی بول كند، و اگر بول نكند و بعد از غسل، رطوبتی از او بیرون آید كه نداند منی است یا رطوبت دیگر، حكم



[66]

منی را دارد.

مسأله 350 ـ اگر انسان جماع كند و به اندازه ختنه گاه یا بیشتر داخل شود، در زن باشد یا در مرد، در قُبُل باشد یا در دُبُر، بالغ باشند یا نابالغ اگرچه منی هم بیرون نیاید هردو جنب می شود.

مسأله 351 ـ اگر شك كند كه به مقدار ختنه گاه وارد شده یا نه، غسل بر او واجب نیست.

مسأله 352 ـ اگر نعوذبالله حیوانی را وطی كند یعنی با او نزدیكی نماید و منی از او بیرون آید غسل تنها كافی است، و اگر منی بیرون نیاید چنانچه پیش از وطی، وضو داشته باز هم غسل تنها كافی است، و اگر وضو نداشته باشد احتیاط واجب آن است كه غسل كند و وضو هم بگیرد.

مسأله 353 ـ اگر منی از جای خود حركت كند و بیرون نیاید، یا انسان شك كند كه منی از او بیرون آمده یا نه، غسل بر او واجب نیست.

مسأله 354 ـ كسی كه نمی تواند غسل كند ولی تیمم برایش ممكن است، بعد از داخل شدن وقت نماز بدون جهت با عیال خود نزدیكی كند اشكال دارد ولی اگر برای لذت بردن یا امر عقلایی دیگر باشد اشكال ندارد.

مسأله 355 ـ اگر در لباس خود منی ببیند و بداند كه از خود او است و برای آن غسل نكرده، باید غسل كند و نمازهایی را كه یقین دارد بعد از بیرون آمدن منی خوانده قضا كند، ولی نمازهایی را كه احتمال می دهد بعد از بیرون آمدن منی خوانده لازم نیست قضا نماید.



چیزهایی كه بر جنب حرام است

مسأله 356 ـ پنج چیز بر جنب حرام است:

اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا، و اسامی مباركه پیامبران و امامان(علیهم السلام)، كه بنابر احتیاط واجب حكم اسم خدا را دارد.

دوّم: رفتن در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله)، اگرچه از یك در داخل و از در دیگر خارج شود.

سوّم: توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یك در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد. و احتیاط واجب آن است كه در حرم امامان



[67]

هم توقف نكند، اگرچه اولی آن است كه حكم مسجدالحرام و مسجد پیامبر(صلی الله علیه وآله) را در حرم امامان(علیه السلام)رعایت نماید.

چهارم: گذاشتن چیزی در مسجد.

پنجم: خواندن سوره ای كه سجده واجب دارد و آن چهار سوره است:

اوّل: سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل). دوّم: سوره چهل و یكم (حم سجده) سوّم: سوره پنجاه و سوّم (والنّجم). چهارم: سوره نود و ششم (اقرء). و اگر یك حرف از این چهار سوره را هم بخواند حرام است.



چیزهایی كه بر جنب مكروه است

مسأله 357 ـ نُه چیز بر جنب مكروه است:

اوّل و دوّم: خوردن و آشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد مكروه نیست.

سوّم: خواندن بیشتر از هفت آیه از سوره هایی كه سجده واجب ندارد.

چهارم: رساندن جایی از بدن به جلد و حاشیه و بین خطهای قرآن.

پنجم: همراه داشتن قرآن.

ششم: خوابیدن، ولی اگر وضو بگیرد یا به واسطه نداشتن آب، تیمم بدل از غسل كند، مكروه نیست.

هفتم: خضاب كردن به حنا و مانند آن.

هشتم: مالیدن روغن به بدن.

نهم: جماع كردن، بعد از آن كه محتلم شده، یعنی در خواب منی از او بیرون آمده است.



غسل جنابت

مسأله 358 ـ غسل جنابت به خودی خود مستحب است و برای خواندن نماز واجب و مانند آن واجب می شود. ولی برای نماز میت و سجده شكر و سجده های واجب قرآن غسل جنابت لازم نیست.

مسأله 359 ـ لازم نیست در وقت غسل نیت كند كه: غسل واجب یا مستحب می كنم، و اگر فقط به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم غسل كند كافی است.



[68]

مسأله 360 ـ اگر یقین كند وقت نماز شده و نیت غسل واجب كند بعد معلوم شود كه پیش از وقت غسل كرده، غسل او صحیح است.

مسأله 361 ـ غسل را چه واجب باشد و چه مستحب، به دو قسم می شود انجام داد: ترتیبی و ارتماسی.

غسل ترتیبی

مسأله 362 ـ در غسل ترتیبی باید به نیّت غسل، اول سر و گردن، بعد طرف راست بعد طرف چپ بدن را بشوید. و اگر عمداً یا از روی فراموشی یا به واسطه ندانستن مسأله به این ترتیب عمل نكند غسل او باطل است.

مسأله 363 ـ نصف ناف و نصف عورت را باید با طرف راست بدن و نصف دیگر را باید با طرف چپ بشوید، بلكه بهتر است تمام ناف و عورت با هر دو طرف شسته شود.

مسأله 364 ـ برای آن كه یقین كند هر سه قسمت، یعنی سر و گردن و طرف راست و طرف چپ را كاملاً غسل داده، باید هر قسمتی را كه می شوید مقداری از قسمتهای دیگر را هم با آن قسمت بشوید. بلكه احتیاط مستحب آن است كه تمام طرف راست گردن را با طرف راست بدن و تمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشوید.

مسأله 365 ـ اگر بعد از غسل بفهمد جایی از بدن را نشسته و نداند كجای بدن است باید دوباره غسل كند.

مسأله 366 ـ اگر بعد از غسل بفهمد مقداری از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد، شستن همان مقدار كافی است. و اگر از طرف راست باشد باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید. و اگر از سر و گردن باشد باید بعد از شستن آن مقدار دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشوید.

مسأله 367 ـ اگر پیش از تمام شدن غسل، در شستن مقداری از طرف چپ شك كند، شستن همان مقدار كافی است، ولی اگر بعد از اشتغال به شستن طرف چپ در شستن طرف راست یا مقداری از آن شك كند یا بعد از اشتغال به شستن طرف راست در شستن سر و گردن یا مقداری از آن شك نماید نباید اعتنا كند.



[69]

غسل ارتماسی

مسأله 368 ـ در غسل ارتماسی باید آب در یك آن، تمام بدن را بگیرد، پس اگر به نیت غسل ارتماسی یكباره یا به تدریج در آب فرو رود تا تمام بدن زیر آب رود غسل او صحیح است.

مسأله 369 ـ در غسل ارتماسی اگر همه بدن زیر آب باشد و بعد از نیت غسل، بدن را حركت دهد غسل او صحیح است. ولی بهتر است بیشتر بدن خارج از آب باشد و پس از نیت زیر آب رود.

مسأله 370 ـ اگر بعد از غسل ارتماسی بفهمد به مقداری از بدن آب نرسیده چه جای آن را بداند یا نداند، باید دوباره غسل كند.

مسأله 371 ـ اگر برای غسل ترتیبی وقت ندارد و برای ارتماسی وقت دارد، باید غسل ارتماسی كند.

مسأله 372 ـ كسی كه روزه واجب گرفته یا برای حج یا عمره احرام بسته، نمی تواند غسل ارتماسی كند ولی اگر از روی فراموشی غسل ارتماسی كند صحیح است.